Corydoras is een vissoort welke behoort tot de familie van de pantsermeervallen. Pantsermeervallen hebben hun naam te danken aan de aanwezige beenplaten welke zich onder de slijmhuid bevindt, deze beenplaten beschermt het lichaam van de vissen en werkt dus als ware als een pantser.
De naam 'Corydoras' is afgeleid uit het Grieks, waar 'Cory' helm betekend en 'Doras' huid. Er inmiddels al ruim 150 Corydoras soorten beschreven. De vissen komen enkel voor in Zuid-Amerika en leven voornamelijk in langzaam stromende rivieren. Ze leven in hele grote scholen van wel honderden tot duizenden stuks, hieronder een filmpje waar één soort te zien zijn in de natuurlijke leef omgeving:
Corydoras Voeding
Corydoras zijn omnivoor (Alleseters) echter hebben ze vooral dierlijke voeding nodig. Teveel plantaardige voeding is slecht voor de vissen. De vissen zijn niet echt veel eisend kwa voeding, het voer moet wel allemaal de bodem bereiken aangezien Corydoras zich enkel op de bodem bevinden en hier ook naar hun voedsel zoeken. Je kunt de vissen bijvoorbeeld perfect tabletten met dierlijke bestandsdelen voeren, deze zinken direct naar de bodem.
Corydoras Huisvesting
De meeste Corydoras worden niet groter dan 8cm, voor de vissen is een aquarium nodig van minimaal 60cm. Er zijn enkele klein blijvende soorten zoals de Corydoras hasboras, Corydoras pygmaeus en de Corydoras hastatus welke maar enkele centimeters groot wordt en dus wel in een wat kleiner aquarium gehouden kan worden.
Corydoras zoeken graag in het zand naar eten dus het is aan te raden om zand als bodembedekking te gebruiken. Ook is het belangrijk dat het wateroppervlakte van het aquarium niet volledig bedekt is omdat Corydoras soms naar boven gaan voor zuurstof, de vissen kunnen namelijk naast het ademen door hun kieuwen ook lucht inslikken waarna de darmen de zuurstof opnemen. Wanneer het water zuurstofrijk is zullen ze dit waarschijnlijk niet doen.
De vissen dienen minimaal met 6 tegelijk gehouden te worden omdat het echte scholenvisjes zijn, hoe meer hoe beter (Uiteraard moet het aquarium niet overbevolkt worden).
Corydoras Kweek
In een aquarium leggen Corydoras vaak hun eitjes op het glas, ook worden de eitjes soms op de planten gelegd. Er zijn soorten welke vrij gemakkelijk kweken zoals de Corydoras aeneus en Corydoras paleatus maar ook soorten welke moeilijke te kweken zijn zoals de Corydoras adolfoi. Om de vissen tot afzetten te stimuleren wil het soms helpen om te verversen met koel water.
Wanneer de vissen eitjes hebben gelegd en je de jongen groot wilt brengen kun je het best de eitjes van het glas halen, anders is er kans dat andere vissen of de Corydoras de eitjes op eten. Kleine Corydoras zullen hun eigen eitjes niet eten omdat ze te klein zijn om te eitjes op te eten (Past niet in hun mond). Wanneer je de eitjes van het glas hebt gehaald kun je ze het beste in een klein bakje met een paar liter water doen, het is belangrijk dat het bakje niet te groot is omdat jonge corydoras letterlijk in het voer moeten zwemmen. Wanneer het bakje te groot is zullen ze hun eten niet kunnen vinden. Het is ook verstandig om in het bakje een bruissteentje te doen zodat er genoeg zuurstof in het water aanwezig is.
Wanneer de jongen uitgekomen zijn kun je ze goed gericht voeren met bijvoorbeeld zelf gekweekte artemia of artemia vervanger. Het is aan te raden om meerdere keren per dag te voeren en ook elke dag een deel van het water te verversen.
Wist je dat?
Wist je dat Corydoras giftig zijn? Corydoras kunnen gif aan het water afgeven wanneer ze in gevaar zijn. Ook hebben ze stekels in hun rug en borstvinnen welke ze kunnen uitzetten, pas dus op met het uitvangen van de vissen. Het is overigens niet zo dat dit gif gevaarlijk is voor mensen. Het komt ook niet vaak voor dat de Corydoras gebruikt maakt van zijn zelfverdediging mechanismen, dit is enkel wanneer ze zich erg bedreigd voelen.
Corydoras trilineatus Corydoras similis
Your email address cannot be published. Required fields are marked*
No comments